top of page

Actueel

Paddenstoelen in de Natuurtuin Slatuinen

De natuurtuin in herfsttooi, de geur van gevallen bladeren … en dan ziet men natuurlijk ook op menig plek de opruimers van het bos bovengronds verschijnen: de paddenstoelen. Bijvoorbeeld de roodbruine schijnridderzwam, die zoals zovele paddenstoelen een saprofyt is: zich voedend met de resten van dood plantaardig materiaal. De zwam is een algemeen voorkomende paddenstoel die vanaf september tot en met november (wanneer het weinig vriest zelfs tot januari of februari) op strooisel in loof-en naaldbossen kan verschijnen, vaak in dichte groepen op de strooisellaag.

Roodbruine schijnridderzwam (Lepista flaccida). Foto Ietje van Dongen, donderdag 16 november 2023 >>

Roodbruine schijnridderzwam - van Ietje - IMG-20230422-WA0001.jpg

In memoriam Pieter Nieuwkamp (*1928 - † 2023)

 

Met droefenis hebben we afscheid moeten nemen van Pieter Nieuwkamp, een van de oprichters van de Natuurtuin Slatuinen. Sinds eind jaren '80 heeft hij zich intensief voor de natuurtuin ingezet, eerst als vrijwilliger van het eerste uur voor de totstandkoming van de tuin, en vervolgens als de technische man die een waaier aan taken verrichte, variërend van puik printwerk tot vakkundig vlonderwerk. Ook op hoogbejaarde leeftijd bleef hij voor de tuin actief, totdat het begin dit jaar wegens ernstige gezond-heidsproblemen niet meer ging. 

Ook heeft Pieter een flink aandeel gehad in de rustieke uitstraling van de Slatuinenweg. Vanaf de jaren '70 tot de jaren '90 heeft hij zich ingezet voor het behoud van het historische aanzien ervan. Bijna zijn hele leven, vanaf zijn negende in 1937, heeft hij er gewoond.

Menigeen verheugt zich in de aangename aanblik die die de Slatuinenweg en de Natuurtuin Slatuinen bieden. Een verrassend stukje polder voor eenieder die er een bezoek aan brengt of er bij toeval terechtkomt. Daarin weerspiegelt zich ten volle wat Pieter voor de weg, de tuin en de buurt heeft betekend.

Pieter, we zullen je missen. En we zullen je erfenis bewaken en onderhouden.

De Slatuiners

Op naar de lente

Wat de temperatuur betreft schrijdt het voorjaar dit jaar met trage tred voort. Stapje voor stapje is de lente eerst nog in kleine kiemen zichtbaar geweest. Maar dan versnelt ze toch haar pas en kondigen de voorjaarsbloeiers onmiskenbaar het aanstaande lenteweer aan. Er wordt dan ook  druk gewerkt om van de tuin weer een paradijsje te maken!

Voorjaarswerk in de tuin. Foto Lex Draijer (uit Krant Amsterdam, april 2023, editie West).

Begin april barstte het van de kikkerdril, ofwel kikkervisjes. Daar komen kikkers van, en als er één dier is die daar bijzonder alert op is, dan is dat wel de blauwe reiger. De vogel heeft weliswaar een voorkeur voor vis, maar is niet bepaald kieskeurig. Dat is wel gebleken, want menig bruine kikker is in de maag van de reiger terechtgekomen! 

 

Een overvloed aan kikkerdril in de tot de rand toe gevulde, voorste vijver.                                                                                            Foto Jack Horio, zondag 2 april.

De blauwe reiger op kikkerjacht. Het waterpeil is in één week tijd een stuk lager. Waarschijnlijk wordt al het grondwater weer door de uitlopende bomen opgezogen.                               Foto Marijke Kooijman, donderdag 20 april.

Het is een plant die met gemak een voorjaarsstemming oproept, met haar mooie bloembladen paars geblokt dan

wel egaal crème-wit: de  wilde kievitsbloem. Er staan er heel wat in de tuin. Wellicht vanwege het hoge waterpeil afgelopen januari. De plant is namelijk voor de verspreiding van de zaden op het water afhankelijk van een hoge waterstand in de winter.                                                                                                                                                                                                       Ook twee sponsachtige zakjeszwammen doen dit voorjaar mee. Ze bevinden zich bij de achterste poel, het zijn kapjesmorieljes. De hoed zit als een kapje over de steel, vandaar.

 

Wilde kievitsbloem (bloeitijd apr/mei). Foto Marijke Kooijman.

Kapjesmorielje (bloeitijd apr/mei). Foto Ietje van Dongen.

En last but not least .... de lentelessen voor de schoolkinderen zijn weer begonnen!

 

Zie / klik op: Natuureducatie

Historische fototentoonstelling (doorlopend)

Er is een doorlopende historische fototentoonstelling in het gebouwtje over buurtschap De Baarsjes:

  • Het Slatuinenpad,

    • herinnering aan een landelijk verleden.

  • De Natuurtuin Slatuinen,

    • terrein met een groene geschiedenis.

  • Tussen polder en stad.

    • Tolbrug, herberg en overtoom.

Voor informatie vooraf over tuin en pad:

Voor een video (en tekst) van NH Nieuws uit de rubriek De verdwenen stad:

In een breder verband, over 100 jaar stadsdeel De Baarsjes, zie een video (en tekst) op AT5:

bottom of page